VS en China trekken en duwen over 'nucleaire voetbal' in Peking

Verantwoordelijken van de Verenigde Staten en van China hebben gevochten over de 'nucleaire voetbal', de koffer met de nucleaire lanceercodes, tijdens het bezoek van president Donald Trump aan China in november. Dat meldt VS-nieuwssite Axios zondag. Het incident vond plaats toen Trump en zijn team een bezoek brachten aan de Grote Hal van het Volk in Peking. De Chinese veiligheidsdiensten versperden de weg van een medewerker die de 'voetbal' bij zich droeg, schrijft Axios.

De medewerker die over de 'nucleaire voetbal' waakt is een militaire officier, en hij mag geen moment uit de buurt van de president. VS-functionarissen waarschuwden daarom Trumps kabinetschef John Kelly. Die snelde ter plaatse en zei aan de verantwoordelijken "om te blijven stappen", schrijft Axios, dat met vijf bronnen sprak die op de hoogte waren van de gebeurtenissen. Een Chinese veiligheidsverantwoordelijke greep vervolgens Kelly vast, die de man wegduwde. Een inlichtingenofficier van de VS werkte uiteindelijk de Chinese veiligheidsverantwoordelijke zelf tegen de grond.

Op geen enkel moment raakten Chinese verantwoordelijken de voetbal aan, bericht Axios. De Chinese verantwoordelijke voor de veiligheid zou zich achteraf verontschuldigd hebben.

Bron: Belga