Vrouw van Maleisische ex-premier opgepakt

Vrouw van Maleisische ex-premier opgepakt

Rosmah Mansor, de vrouw van de voormalige premier van Maleisië Najib Razak, is opgepakt door de anticorruptiedienst. Ze wordt beschuldigd van het witwassen van geld. De arrestatie kadert in het onderzoek naar het corruptieschandaal waarbij haar echtgenoot betrokken is. Najib zou zo'n 628 miljoen dollar van het publieke investeringsfonds 1MDB naar zijn persoonlijke bankrekening hebben doorgesluisd. Hij werd in september opgepakt en onder borg weer vrijgelaten.

Nu is zijn 66-jarige echtgenote aan de beurt. Ze werd al verschillende keren ondervraagd over de 42 miljoen ringgit (10,6 miljoen dollar) die van SRC International, een vroegere dochter van 1MDB, op de bankrekening van haar echtgenoot werd overgeschreven.

De verduistering van grote sommen geld speelde een sleutelrol in de nederlaag die Najib in mei bij de verkiezingen leed tegenover zijn vroegere mentor Mahathir Mohamad. De Maleisische politie nam in de weken na de verkiezing voor bijna 300 miljoen dollar aan cash, juwelen, horloges, handtassen en andere luxegoederen in beslag in de privéwoningen van het echtpaar.

Maleisiërs vergelijken Rosmah vaak met de voormalige Filipijnse first lady Imelda Marcos, waarvan bekend is dat ze een enorme collectie designschoenen had. De dure levensstijl van Rosmah - waaronder kappersbeurten van honderden dollars, facelifts en botoxbehandelingen - wordt vaak druk besproken in Maleisië.

Morgen verschijnt Rosmah voor de rechtbank.

bron: Belga