Vrouw die aan IS ontsnapte, wil terugkeren naar Nederland

Een 21-jarige Nederlandse vrouw zegt dat ze erin geslaagd is om in Syrië weg te vluchten uit het gebied dat gecontroleerd wordt door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze zal vermoedelijk hulp vragen om terug te keren naar Nederland. De vrouw had de informatie over haar vlucht bekendgemaakt in een interview met de zender Kurdistan24. Ze neemt wellicht contact op met het Nederlands consulaat in de Iraakse stad Arbil. "We hebben nauw contact met haar familie", zegt een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. In het consulaat is alles in gereedheid gebracht om de vrouw op te vangen en papieren in orde te brengen voor haar terugreis.

Buitenlandse Zaken wil geen informatie geven over de identiteit van de vrouw, maar volgens verschillende media zou het gaan om Laura Anela Hansen uit Den Haag. Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Maar met de hulp van haar vader zou ze daar samen met haar twee zonen kunnen ontsnappen zijn.

Volgens de Nederlandse openbare zender NOS zal de vrouw bij haar terugkeer in Nederland worden opgepakt. Ze zal ondervraagd worden en voorts zal worden nagegaan of haar verhaal klopt en of er een strafrechtelijke procedure moet worden opgestart. Dat is de normale procedure, aldus de NOS-verslaggeefster.

Bron: Belga