Vredesgesprekken in Astana gaan dinsdag voort

Vredesgesprekken in Astana gaan dinsdag voort

De vredesgesprekken tussen de Syrische overheid en de oppositiegroepen gaan vandaag voort in de Kazachse hoofdstad Astana. Gisteren verliepen de gesprekken onrustig, maar de betrokken partijen kwamen wel overeen dat een staakt-het-vuren moet worden gerespecteerd. De onderhandelingen worden geleid door Rusland, dat het Syrische regime steunt, en Turkije, dat aan de kant van de rebellen staat. Onder meer het behoud van het fragiele staakt-het-vuren in het land, om meer humanitaire hulp toe te laten, staat op de agenda. Gisteren werd aan beide zijden van de tafel harde taal gesproken. De onderhandelaar van de oppositiegroepen Mohammed Allush noemde Syrische regering een "heersende bende", waarna de Syrische VN-ambasadeur Bashar al-Jafari, die het regime vertegenwoordigt, de rebellengroepen bestempelde als een "delegatie van gewapende terroristen".

Na de gesprekken van vandaag, waaraan afgevaardigden van Rusland, Turkije, Iran, de VS en de VN deelnemen, zal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura een persconferentie geven, aldus het Kazachse staatspersagentschap Kazinform op gezag van het het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Kazinform zullen de betrokken partijen op het einde van de gesprekken een akkoord ondertekenen.

Volgens het Russische persagentschap TASS is de Mistura optimistisch over de vooruitgang die in Astana wordt geboekt. Hij hoop volgende maand in het Zwitserse Genève verdere gesprekken te kunnen voeren.

Bron: Belga