"Vrede verloor een van meest vurige verdedigers"

"Vrede verloor een van meest vurige verdedigers"

Vanuit de hele wereld komen reacties op het overlijden van de voormalige Israëlische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres. Hij wordt vooral gelauwerd voor zijn inzet voor de vrede. Volgens de Franse president François Hollande heeft Israël een van zijn meest illustere staatsmannen verloren, "de vrede een van zijn meest vurige verdedigers en Frankrijk een trouwe vriend". "Shimon Peres behoort nu tot de Geschiedenis, die de metgezel was van zijn lange leven", aldus nog Hollande. Voor de voormalige Britse premier Tony Blair, voormalig gezant van het Midden-Oostenkwartet, was Peres "een reus van de politiek, een staatsman die een van de grootste van onze tijd en van alle tijden zal blijven".

De Duitse president Joachim Gauck beklemtoonde dat Peres "zijn land in verschillende functies heeft gediend met solide principes, toen hij handelde voor de veiligheid van Israël, en een sterke wilskracht toen hij handelde om het vredesproces met de Palestijnen te doen vooruitgaan". Volgens Gauck kan "zijn leven in dienst van de vrede en de verzoening" een voorbeeld zijn voor de jongeren.

"Shimon Peres was vooral een man van de vrede", aldus de Canadese premier Justin Trudeau op Twitter. Ook de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto betreurt de dood van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, zo maakte hij bekend op Twitter.

Bron: Belga