Voor het eerst sinds 2012 voedselhulp in Syrische bezette stad Daraya

Voor het eerst sinds 2012 voedselhulp in Syrische bezette stad Daraya

Een hulpkonvooi met voedsel heeft donderdagavond de Syrische stad Daraya bereikt. Het was de eerste keer sinds het begin van de bezetting van de stad in 2012 door het Syrische regime dat de inwoners voedselhulp zullen krijgen, zo meldt de directeur van de operaties van de Rode Halve Maan in Syrië.

"Negen vrachtwagens worden momenteel uitgeladen in Daraya. Ze bevatten voedselhulp, waaronder droge voeding en zakken bloem, en ook andere hulpgoederen zoals geneesmiddelen", aldus Tammam Mehrez. Volgens de directeur is het voedselvoorraad voldoende voor één maand, al meldt hij niet hoeveel mensen of families voedsel zullen krijgen. In de stad op een tiental kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus, wonen nog ongeveer 8.000 mensen.

Eerder liet de Rode Halve Maan al weren dat de hulpoperatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Verenigde Naties. De lokale autoriteiten van Daraya, dat wordt geleid door rebellen, hebben een video gepost waarop te zien is hoe de vrachtwagens donderdag bij het begin van de nacht de stad binnenrijden.

Een ander hulpkonvooi had de stad al bereikt op 1 januari, maar dat bevatte, tot grote wanhoop van de uitgehongerde bevolking, geen voedselhulp.

Daraya was een van de eerste steden die in opstand kwamen tegen het regime in 2012, en eveneens een van de eerste steden die door het regime werden bezet.

De levering van de hulpgoederen volgde enkele uren nadat speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura verklaarde dat het Syrische regime de toestemming had gegeven aan de VN om in juni via de weg hulpkonvooien te sturen naar de negentien bezette steden. Volgens de Verenigde Naties wonen in die gebieden zowat 592.700 mensen.

Bron: Belga