Voor eerste keer vrouw aangesteld als president van Ethiopië

Voor eerste keer vrouw aangesteld als president van Ethiopië

Het Ethiopische parlement heeft vandaag unaniem ingestemd met de kandidatuur van een vrouw, Sahle-Work Zewde, om president van het land te worden. De president bekleedt in Ethiopië een vooral ceremoniële functie. Premier Abiy Ahmed, die de afgelopen maanden verschillende hervormingen doorvoerde, zet met de aanstelling van Sahle-Work die hervormingskoers verder. Eerder deze maand herschikte hij zijn regering, die nu voor de helft door vrouwen bevolkt wordt. Sahle-Work is een ervaren carrièrediplomaat en volgt Mulatu Teshome op, die sinds 2013 president was. Ze wordt het vijfde staatshoofd sinds de Grondwet in 1995 werd ingevoerd, en dus de eerste vrouw. Volgens die grondwet kan een president voor twee termijnen van zes jaar verkozen worden.

De diplomate was tot voor kort de speciaal vertegenwoorder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de Afrikaanse Unie. Eerder bekleedde ze al verschillende andere functies bij de VN en was ze in verschillende landen ambassadeur voor Ethiopië.

Er werd geen enkele verklaring gegeven voor het ontslag van Mulatu, maar waarnemers menen dat het ontslag het gevolg is van onderhandelingen tussen de vier partijen die het land regeren.

"In een patriarchale samenleving als de onze, zet de aanstelling van een vrouwelijke president niet alleen de standaard voor de toekomst, maar normaliseert het ook vrouwen als beleidsmakers in het openbare leven", tweette Fitsum Arega, stafchef van premier Abiy.

Bron: Belga