VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over Iraanse raketlancering (2)

VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over Iraanse raketlancering (2)

De VN-Veiligheidsraad komt dinsdag in spoedzitting bijeen over de raketlancering van Iran zondag. Dat hebben diplomaten gezegd. De Verenigde Staten riepen op tot het noodoverleg, nadat de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon de VN de Veiligheidsraad vroeg om op te treden. "In het licht van de lancering van een ballistische middellangeafstandsraket door Iran op 29 januari, hebben de Verenigde Staten om een spoedzitting van de Veiligheidsraad gevraagd", zei de Amerikaanse delegatie in een verklaring.

De kwestie zal aan bod komen na de bijeenkomst over Syrië, die plaatsvindt om 10 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd), aldus de diplomaten.

Iran heeft zondag een (mislukte) test met een ballistische raket uitgevoerd. Vanop een testsite nabij Semnan vuurde Teheran een ballistische middellangeafstandsraket af. Volgens de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox explodeerde het tuig na 600 mijl.

Met deze actie schond Iran een resolutie van de VN die het land van 20 juli 2015 voor vijf jaar verbood dergelijke tests uit te voeren. De resolutie kwam er na de ondertekeningen van het akkoord omtrent het Iraanse atoomprogramma.

Het is de eerste verzoek om een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad, sinds president Donald Trump Nikky Haley aanstelde als de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadrice.

Trump beloofde om de banden met Israël te versterken en uitte scherpe kritiek op het nucleaire akkoord met Iran.

De nieuwe Amerikaanse president zal op 15 februari de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten.

Bron: Belga