VN-rapport over oceanen en ijsgebieden goedgekeurd ondanks Saoedisch verzet

VN-rapport over oceanen en ijsgebieden goedgekeurd ondanks Saoedisch verzet

Het rapport van de klimaatexperts van de Verenigde Naties over de erbarmelijke staat van oceanen en ijsgebieden is vanochtend in Monaco goedgekeurd, na een nacht lang debatteren. De groep VN-klimaatexperts (IPCC) bevestigde op Twitter dat de tekst aangenomen werd. "Een zeer aangenaam moment na twee jaar werk en een laatste sessie van 27 uur", tweette Jean-Pierre Gattuso, een van de auteurs van het rapport.

De onderzoekers en diplomaten van de 195 lidstaten van het IPCC kwamen vrijdag samen in Monaco. De gesprekken die maandag zouden aflopen gingen nog de hele nacht door, tot iets voor 11 uur lokale tijd. Dat is volgens meerdere deelnemers de schuld van Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van aardolie ter wereld.

De Saoediërs wilden de verwijzingen naar een speciaal IPCC-rapport van oktober 2018 verwerpen, dat de grote impactverschillen tussen de opwarming van de aarde met 1,5 graden ten opzichte van 2 graden aankaart. Dat waarschuwingsschot van de onderzoekers legt uit dat de uitstoot van broeikasgassen met bijna 50 procent moet verminderen tegen 2030 om onder een opwarming van 1,5 graden te blijven, wat volgens het akkoord van Parijs uit 2015 een ideaal streefdoel is.

Maar ondanks de goedkeuring door consensus accepteren sommige landen, zoals Saoedi-Arabië, de conclusies niet. "De Saoediërs willen de wetenschap waarop dit rapport zich baseert in diskrediet brengen. Men zou bijna zeggen dat ze enkel naar deze bijeenkomst gekomen zijn om elke verwijzing naar het rapport van oktober 2018 en de vermindering van CO2-uitstoot te verhinderen", zegt een deelnemer.

Na urenlange discussies zouden de delegaties uiteindelijk beslist hebben de grootste referentie naar dat rapport te schrappen. Ondanks alles zit "de wetenschap die de basis vormt van het rapport er wel in", verzekert een deelnemer.

De inhoud van het rapport wordt morgenochtend bekend gemaakt.

Bron: Belga