VN openen onderzoek naar vermoedelijke chemische aanvallen

VN openen onderzoek naar vermoedelijke chemische aanvallen

De Verenigde Naties (VN) hebben een onderzoek geopend naar vermoedelijke chemische aanvallen door het Syrische regime tegen door rebellen gecontroleerde dorpen, kondigde de internationale onderzoekscommissie voor Syrië van de VN aan. "De Commissie heeft veel informatie ontvangen - die momenteel wordt onderzocht - over de bommen die gebruikt werden in de stad Saraqeb in de provincie Idlib en in Douma in Oost-Ghouta", aldus de commissie in een mededeling. Gisteren zei Washington nog in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over bewijs te beschikken over het gebruik van chloorgas door het regime in Syrië, de jongste weken.

De internationale onderzoekscommissie, onder leiding van de Braziliaan Paulo Pinheiro, concludeerde vorig jaar dat Damascus verantwoordelijk was voor de dodelijke aanval met saringas op 4 april 2017 op Khan Sheikhun. Daarbij vielen meer dan 80 doden.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011, is het Assad-regime er door de VN verschillende keren van beschuldigd chloor- of saringas te gebruiken bij chemische aanvallen. In januari ontkende Assad nog chemische wapens te gebruiken, een standpunt dat maandag nog eens werd herhaald door zijn vertegenwoordiger bij de VN.

Bron: Belga