VN geven Italië gelijk dat het niet alle migranten kan opvangen

VN geven Italië gelijk dat het niet alle migranten kan opvangen

De Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen heeft vandaag in de polemiek rond het "vluchtelingenschip" Aquarius gezegd dat Italië "gelijk heeft" als het zegt dat het niet alle via de Middellandse Zee aankomende migranten kan opvangen, en verweet Europa dat het niet zijn deel van de last op zich neemt. "Als Europeaan voelde ik schaamte een boot zo op zee te zien (rond)dwalen", zei Hoog Commissaris Filippo Grandi op een persconferentie in Genève. "Ik denk dat havens sluiten (...) de veiligheid op zee bedreigt (..) en dat is niet de goede oplossing".

Tegelijk beklemtoonde de Italiaanse VN-ambtenaar dat "de reden waarom Italië zegt zijn havens te sluiten iets is waarnaar wij moeten luisteren".

Grandi herinnerde eraan dat Italië de jongste jaren al 700.000 migranten heeft gekregen die vanuit Libië de Middellandse Zee zijn overgestoken.

Volgens de regelgeving van de Europese Unie moeten migranten een asielaanvraag indienen in het eerste Europees land waar ze aankomen. Dit heeft Italië en Griekenland grote druk opgelegd.

"Ik denk dat Italië gelijk heeft te zeggen dat zij niet allemaal naar daar kunnen komen", zei de Hoge VN-Commissaris.

In 2015 hebben de andere lidstaten van de Europese Unie ermee ingestemd de last te delen en zowat 160.000 vluchtelingen onder hen te verdelen. Maar tot op heden hebben slechts 30.000 migranten een land gevonden dat hen opvangt.

"Het programma van herinstallatie voor Griekenland en Italië is, excuseer mij, een mislukking", zei Grandi. "Indien Europa niet terugkomt op deze notie van verdeling van de last, zullen wij nooit uit deze situatie geraken".

Volgens de VN-Commissaris moet dringend de verantwoordelijkheid van staten inzake massale reddingen op zee uitgeklaard. "Wij moeten op voorhand regelingen hebben, opdat een schip dat hulp biedt weet waarheen te gaan". "Zonder een duidelijke verdeling van de verantwoordelijkeden, zal je de komende weken andere episodes van Aquarius zien, en dat is in grond schandalig", aldus Grandi.

Bron: Belga