VN-commissaris mensenrechten noemt Oostenrijkse coalitie "gevaarlijk"

VN-commissaris mensenrechten noemt Oostenrijkse coalitie "gevaarlijk"

Het regeringshuwelijk in Oostenrijk tussen de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ is een "gevaarlijke ontwikkeling". Dat heeft Zeid Ra'ad al-Hoessein, Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, vandaag in een interview met het Franse persbureau AFP gezegd. Hij waarschuwde met name voor het "exploiteren van de angst" in Europa. Zeid nam het de nieuwe kanselier, Sebastian Kurz, kwalijk om uit opportunistisch eigenbelang zich te scharen achter extremistische standpunten, in het bijzonder over immigratie. De nieuwe Oostenrijkse regering telt zes FPÖ-ministers. Die beheren belangrijke portefeuilles als Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat de 31-jarige Kurz, oud-minister van Buitenlandse Zaken, zichzelf een centrumpoliticus blijft noemen maar tegelijk buigt voor het extremisme van de FPÖ inzake het behandelen van de migrantenkwestie ziet Zeid als "gevaarlijk", temeer daar diens voorbeeld mogelijk andere politici in Europa op ideeën brengt.

De Hoge VN-Commissaris verwijt sommige, niet nader genoemde Europese politici met "een soort etno-nationalisme, chauvinistisch nationalisme" een "bepaalde bevolkingsgroep" te viseren. Waar dat toe leidt kwam de wereld in 1914 duidelijk te weten, aldus de hoge VN-functionaris.

De beleidslijnen van conservatief en extremistisch rechts bevatten onder andere een plan om "sancties" op te leggen aan migranten die geen afstand doen van hun eigen cultuur - zich dus niet willen "assimileren" met de "Oostenrijkse cultuur". Andere krachtpunten: hardere straffen voor gewelddaden en seksuele misdrijven, prioriteit aan de strijd tegen de politieke islam, meer politie op straat, het beveiligen van de nationale grenzen, verhogen van de maximumwerkdag van 10 tot 12 uur, snijden in de sociale sectoren, minder overheidsuitgaven en kleinere pensioenen.

Bron: Belga