Vluchtelingencrisis - VN-vluchtelingenagentschap hekelt "onleefbare" omstandigheden in Idomeni

Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR heeft zondag kritiek geuit op de "onleefbare omstandigheden" in Idomeni, het geïmproviseerde vluchtelingenkamp aan de Griekse-Macedonische grens. In Idomeni bevinden zich momenteel zowat 14.000 vluchtelingen, die hopen dat Macedonië zijn grens zal heropenen. "De menselijke ellende bereikt zijn hoogste punt in Europa, de omstandigheden in Idomeni zij onleefbaar", verklaarde UNHCR-woordvoerder Babar Baloch vanuit het kamp. "De situatie tart elke verbeelding, en verslechtert elke dag door de regen. De mensen lijden."

De sanitaire voorzieningen in het kamp zijn ondermaats en toiletten lopen over, zo wordt aangeklaagd. Tientallen kinderen moesten de voorbije dagen wegens de koude, of met ademhalingsmoeilijkheden of virale besmettingen, in het ziekenhuis worden opgenomen. Een negenjarig Syrisch meisje is ook met hepatitis A opgenomen in het ziekenhuis van de nabijgelegen stad Thessaloniki. Haar toestand is intussen stabiel.

Wegens de erbarmelijke leefomstandigheden zijn de voorbije dagen al honderden vluchtelingen teruggekeerd naar Athene, waar opvangplaatsen ter beschikking worden gesteld.

Bron: Belga