Vluchtelingencrisis - Circa 1.500 migranten gered voor Libische kust tijdens weekend

Dit weekend zijn ongeveer 1.500 migranten gered voor de kust van Libië. Dat is een ongewoon hoog cijfer: tijdens de winter zijn er meestal minder oversteken meestal omwille van de moeilijke weersomstandigheden. Met deze migranten erbij, werden sinds woensdag liefst 4.500 mensen gered, zo blijkt uit de cijfers die de Italiaanse kustwacht meedeelde. Zij coördineert de reddingsoperaties.

Zondag werden 900 migranten op drie vaartuigen gered door een Spaans marineschip en enkele koopvaardijschepen. Zaterdag werden tijdens negen verschillende operaties in totaal 600 migranten gered.

De Europese leiders raakten het vrijdag tijdens een top in Malta eens over maatregelen op korte termijn om de migratiestromen vanuit Noord-Afrika in te dammen. Daarbij is er veel aandacht voor een versterking van de Libische kustwacht. Libië is met voorsprong de belangrijkste uitvalsbasis voor migranten die de oversteek over de Middellandse Zee wagen.

De Europese aanpak stuit echter op forse kritiek bij internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties, die waarschuwen voor de erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden voor vluchtelingen die vastzitten in Libië.

Bron: Belga