Vijftien doden bij modderlawines in Californië

Vijftien doden bij modderlawines in Californië

Tot vorige week woedden er nog hevige bosbranden, nu wordt het zuiden van de Amerikaanse staat Californië getroffen door modderlawines. Wolkbreuken die gepaard gaan met veel regen, zijn daar verantwoordelijk voor. Zeker vijftien mensen kwamen al om het leven. Dat berichtten Amerikaanse media vandaag. De verschroeide aarde en de afgebrande vegetatie maken dat water moeilijker in de bodem kan doordringen. Daardoor vergroot het risico op overstromingen en aardverschuivingen.

De meeste doden vielen in de stad Montecito, zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Los Angeles. Meerdere gebouwen werden er meegesleurd door het water en losse stenen. Hier en daar staat de modder tot het middel van de inwoners. Er zijn nog verschillende vermisten, waardoor het dodental nog kan oplopen.

Uit het puin van een huis in Montecito haalden reddingswerkers een 14-jarig meisje nog levend boven, zo was te zien op beelden van de zender NBC. Nadat speurhonden haar gevonden hadden, duurde de redding nog zes uur.

In de regio woedde wekenlang een zware bosbrand, waarbij naar schatting 114.000 hectare in vlammen opging. Het was de zwaarste brand in de geschiedenis van Californië. Na de maandenlange droogte geselt sinds de nacht van maandag op dinsdag hevige regen nu grote delen van de staat.

Bron: Belga