Video van Duitse terrorist makkelijk terug te vinden op fora

Video van Duitse terrorist makkelijk terug te vinden op fora

Een video van de dader van de antisemitische aanslag in Duitsland is makkelijk terug te vinden op online fora als 4chan en BitChute. De beelden werden al tienduizenden keren bekeken. Naast de video zijn er 24 uur na de aanslag ook nog steeds online links te vinden van het antisemitische 'manifest' dat de schutter een week geleden postte op 4chan. De aanslag in de stad Halle, in het oosten van Duitsland, eiste twee doden. Hij vond plaats op de joodse feestdag Jom Kippoer. De Duitse politie arresteerde de schutter nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij.

De dader streamde de aanslag live via internet. Eerst via Twitch, een platform van Amazon dat voornamelijk gewijd is aan videospelletjes. Twitch zegt dat de video live slechts bekeken werd door vijf gebruikers en dat de opname ervan gezien werd door 2.200 personen, voor ze gesignaleerd en verwijderd werd.

Maar de volledige video is donderdag dus nog steeds te vinden op talrijke sites met gewelddadige inhoud. Twee video's die het Franse persagentschap AFP aantrof, werden ruim 90.000 keer bekeken. Een van die sites, BitChute, is populair in extreemrechtse middens omdat de inhoud ervan niet gecontroleerd wordt.

Na de terroristische aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij 51 doden vielen, gingen de grote internetoperatoren een samenwerkingsverband aan om "haatdragende en extremistische" inhoud online te bannen.

Bron: Belga