"Vertrek van Assad cruciaal voor mogelijke oplossing in Syrië"

"Vertrek van Assad cruciaal voor mogelijke oplossing in Syrië"

Kersvers Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft voor een ontmoeting met zijn Amerikaanse en Europese collega's te kennen gegeven dat een vertrek van Syrisch president Bashar al-Assad van cruciaal belang is bij de zoektocht naar een oplossing voor de conflicten in het land. Johnson zou eerst de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, ontvangen in Londen alvorens ook met de buitenlandministers uit Duitsland, Frankrijk en Italië in gesprek te gaan over de situatie in Syrië. Johnson en Kerry zouden ook samen zitten met de ministers van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om het te hebben over Jemen.

"We moeten meer actief, geëngageerd en naar buiten gericht zijn, en dus ik verwelkom graag mijn buitenlandse collega's om te praten over deze belangrijke thema's", zei Johnson nog voor de gesprekken. "Mijn standpunt is dat het lijden van het Syrische volk niet zal stoppen zolang Assad aan de macht is", voegt hij toe. "De hele internationale gemeenschap, inclusief Rusland, moet hier als één man achter staan."

In een recente column voor de Britse krant The Telegraph had Johnson, nog voor zijn benoeming tot minister, gepleit voor een samenwerking tussen de Westerse machten, de Russische president Vladimir Poetin en Assad, om zo een oplossing te vinden in Syrië die de terreurgroep Islamitische Staat (IS) onder bedwang zou houden.

Bron: Belga