Verschillende Franse burgemeesters handhaven boerkiniverbod

Verschillende Franse burgemeesters handhaven boerkiniverbod

In het zuidoosten van Frankrijk zullen verschillende burgemeesters, onder meer die van de steden Nice en Fréjus, ondanks de uitspraak van de Raad van State vasthouden aan het boerkiniverbod. Dat hebben ze meegedeeld aan het Franse persbureau AFP. De Franse Raad van State heeft vrijdag beslist het omstreden verbod op de boerkini in de badplaats Villeneuve-Loubet, nabij Nice aan de Côte d'Azur, op te schorten. Die uitspraak heeft enkel betrekking op Villeneuve-Loubet, maar toch wordt aangenomen dat de beslissing van de Raad van State een precedent kan vormen voor de zowat dertig andere gemeenten die een boerkiniverbod hebben ingevoerd.

Toch lijken heel wat van die burgemeesters voorlopig niet van plan het boerkinverbod te laten vallen. De stad Nice zal "processen-verbaal blijven opmaken" tegen vrouwen die de lichaamsbedekkende badpakken dragen, zo deelt de burgemeester mee. De stad zal daarmee blijven doorgaan zolang de regeling in Nice niet vernietigd is.

De extreemrechtse burgemeester van Fréjus, maar ook de sociaaldemocratische bestuurder van Sisco (Corsica) stellen dat ze vastberaden zijn het verbod te handhaven.

Bron: Belga