Verschillende doden bij aanval op luchthaven in Congolese stad Kananga

In Kananga, in het centrum van de Democratische Republiek Congo, zijn donderdag en vrijdag verschillende mensen om het leven gekomen nadat de aanhangers van een traditionele leider die in augustus werd vermoord de luchthaven hadden aangevallen. Dat melden verschillende bronnen. "Er waren gevechten in Kananga, maar tegen de avond is de rust teruggekeerd", aldus de woordvoerder van de Congolese overheid Lambert Mende.

Volgens de eerste informatie van bronnen die elkaar tegenspreken, zouden minstens tien mensen zijn omgekomen, maar kan dat aantal nog oplopen tot tientallen slachtoffers. "We hebben zeven doden geregistreerd aan de kant van het leger en veertig bij de rebellen, militanten van de leider Kamwena Nsapu", aldus een bron binnen het kabinet van de gouverneur van Centraal-Kasai. Volgens een bron binnen het leger "vielen er zeker tien doden, maar ligt het aantal wel onder de twintig".

Regeringswoordvoerder Mende verklaarde dat de autoriteiten een bijeenkomst hebben georganiseerd om te de situatie te evalueren.

Bron: Belga