Verschillende acties van betogers, tientallen arrestaties

Verschillende acties van betogers, tientallen arrestaties

De politie heeft vandaag in Hongkong tientallen betogers opgepakt. Zij betoogden op verschillende plaatsen om democratische hervormingen te eisen. Er daagde wel minder volk op dan de voorbije weekends en er was minder geweld. De ordediensten waren het grootste deel van de namiddag in de weer om op verschillende plaatsen in de speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China de confrontatie aan te gaan met gemaskerde betogers. Sommigen blokkeerden belangrijke wegen, anderen gooiden projectielen op spoorwegen.

De politie zette traangas in twee wijken in. In die van Mongkok, op het schiereiland van Kowloon, richtten betogers een barricade van bamboe op. Ze werden opgepakt bij een blitzactie van de politie.

Even daarna zag een journalist van het Franse nieuwsagentschap AFP in diezelfde zone hoe betogers een vrouw van middelbare leeftijd sloegen, ook met een paraplu. Ze hadden haar gezicht besmeurd met modder. De vrouw had de politie geholpen om een barricade te ontmantelen.

In Tai Po, meer in het noorden, vielen de ordediensten een winkelcentrum binnen waar slogans getagd waren op de gevels van winkels die ervan beschuldigd worden de regering van Hongkong en Peking te steunen. Een administratief gebouw in de buurt werd geplunderd. In zeker vier andere wijken waren er ook acties. Ook hier greep politie in.

Sinds vier maanden vinden er bijna dagelijks betogingen plaats in Hongkong om democratische hervormingen te eisen. Ze klagen de toenemende inmenging aan van de Chinese overheid in aangelegenheden van de semi-autonome regio.

Bron: Belga