Verontwaardiging over Trumps uitspraak "shithole countries"

Verontwaardiging over Trumps uitspraak "shithole countries"

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt zowel in eigen land als in het buitenland bakken kritiek over zich heen omdat hij naar verluidt tijdens een onderhoud in het Oval Office van het Witte Huis Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen "shithole countries" (klotelanden) heeft genoemd. "Dat is bijzonder verrassend, omdat de VS toch altijd een wereldwijd voorbeeld zijn hoe migratie een natie heeft gecreëerd, die op sterke waarden van diversiteit en kansen berust", zei Ebba Kalondo, een woordvoerster van de voorzitter van de Afrikaanse Unie. Kalondo herinnerde er aan dat vele Afrikanen "als slaaf in de VS zijn aangekomen". De regering van Botswana riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje. Ze wil van de Amerikaanse regering weten of ze Botswana voor een "kloteland" houdt, klinkt het in een mededeling van Buitenlandse Zaken. De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC schreef op Twitter dat het "beledigend" is dergelijke denigrerende opmerkingen te maken.

De minister van Buitenlandse Zaken van El Salvador, Hugo Martínez, riep de Amerikaanse regering op een standpunt in te nemen over de uitspraak van Trump. Ook het VN-Bureau voor Mensenrechten toonde zich verontrust. "Als dit waar is dan zijn dit schokkende en beschamend uitingen van de Amerikaanse president", zei Rupert Colville, zegsman van de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, in Genève. "Je kan gewoon niet een reeks landen en continenten als 'shithole' bestempelen, omdat hun inwoners geen blanken en daarom niet welkom zijn".

Ook uit de rangen van Trumps eigen Republikeinen kwam kritiek. De conservatieve Congresafgevaardigde Mia Love, dochter van een Haïtiaanse immigrant, noemde het citaat gisteren in een tweet "een oproep tot verdeeldheid" en een klap voor de waarden van het land. Ze spoorde Trump aan zich om bij de Amerikaanse bevolking en de betrokken landen te verontschuldigen.

De Republikeinse senator Orrin Hatch uit Utah eiste een gedetailleerde uitleg van de president. Op Twitter schreef hij dat immigranten -uit eender welk land- de VS "bijzonder" hebben gemaakt. De Democratische senator Richard Blumenthal omschreef de woorden van Trump op Twitter als "onverbloemd racisme" en een "schaamteloos verraad van de Amerikaanse waarden".

Bron: Belga