Verontwaardiging in Oostenrijk omdat Poetin naar huwelijk van buitenlandminister komt

Verontwaardiging in Oostenrijk omdat Poetin naar huwelijk van buitenlandminister komt

In Oostenrijk is verontwaardiging ontstaan nadat bekend raakte dat de Russische president Vladimir Poetin het huwelijk zal bijwonen van minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl. Zij behoort tot de extreemrechtse partij FPÖ die nauwe banden heeft met Poetin. De oppositie wijst er echter op dat Oostenrijk als voorzitter van de Europese Unie zo wel heel duidelijk partij kiest. Poetin zal morgen samen met een honderdtal andere gasten het huwelijk van Kneissl bijwonen. Onder de genodigden bevinden zich ook de conservatieve kanselier Sebastiaan Kurz en de extreemrechtse vicekanselier Heinz Christian Strache. Volgens diplomatieke bronnen zorgt Poetin op het huwelijk voor een streepje muziek, door tien leden van een traditioneel koor mee te nemen als huwelijkscadeau.

Het onaangekondigde bezoek van Poetin valt echter niet in goede aarde bij de oppositie, die ook wijst op de betrokkenheid van Rusland in het Oekraïense conflict. "Hoe kan Oostenrijk nu een bruggenbouwer zijn tijdens zijn voorzitterschap van de EU, wanneer de minister van Buitenlandse Zaken en de kanselier zo duidelijk een kant kiezen", aldus sociaaldemocratisch parlementslid Andreas Schieder vandaag.

Volgens Europees Parlementslid Evelyn Reger, eveneens van SPÖ, "gaat het om een provocatie op Europees niveau". Ze noemt de uitnodiging van Poetin "een schande voor het imago van Oostenrijk".

De groenen gaan nog een stap verder en eisen het onmiddellijke ontslag van de minister. "Vladimir Poetin is de meest agressieve tegenstander van EU op het vlak van buitenlands beleid", klinkt het daar.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen verzekerd dat het bezoek van Poetin "niets zal veranderen aan de positie van Oostenrijk op het vlak van het buitenlands beleid".

De FPÖ sloot in 2016 een samenwerkingsakkoord met Verenigd Rusland, de partij van Poetin. Die stap werd zwaar bekritiseerd door Oekraïne, dat ermee dreigde Oostenrijk uit te sluiten uit het akkoord van Minsk.

Na zijn bezoek aan het Oostenrijks-Sloveens grensgebied voor het huwelijk, reist Poetin morgenavond nog door naar Duitsland, waar hij een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel op de agenda heeft staan.

Bron: Belga