Vermiste duikboot - Marine-chef ontslagen na verdwijning onderzeeër

Het hoofd van de Argentijnse marine is zaterdag ontslagen, meer dan een maand na de verdwijning op 15 november van de onderzeeër ARA San Juan met 44 bemanningsleden aan boord. Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen het leger. Het ministerie van Defensie "vroeg het ontslag" van de chef van de marine, Marcelo Srur, vanwege het onderzoek naar de omstandigheden van de verdwijning van de duikboot, zegt de bron, die vroeg anoniem te blijven. Ook werd beslist een interne onderzoekscommissie op te starten met kapitein op rust Jorge Bergallo, de vader van de plaatsvervangende commandant van de ARA San Juan, Jorge Ignacio Bergallo, bericht het nationale persagentschap Telam, op basis van officiële bronnen.

De verdwijning van de onderzeeër leidde tot een gerechtelijk onderzoek om "mogelijk onrechtmatige daden te onderzoeken", en om de verantwoordelijken aan te duiden. Zeker twee hoge officieren zijn al uit hun functie ontheven.

De marine gaf alle hoop op om nog overlevenden te vinden. Ze concentreert zich nu op de zoektocht naar de onderzeeër. Tijdens het laatste contact werd een defect aan de batterijen gesignaleerd. De duikboot was op de terugweg van Ushuaia, in het extreme zuiden van Argentinië, naar de haven van Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires.

Bron: Belga