Verkiezingen Spanje - Vijf opgesloten Catalaanse separatisten raken verkozen

Vijf Catalaanse separatisten die momenteel in de cel zitten en berecht worden in Madrid voor in hun rol in de afscheidingspoging van Catalonië in 2017, zijn zondag verkozen geraakt bij de Spaanse verkiezingen. Die werden gewonnen door de sociaaldemocraten.

Een van de verkozenen is de gewezen vicepresident van de regio, Oriol Junqueras, de belangrijkste beklaagde in het proces, dat op 12 februari van start ging. Het parket eiste 25 jaar gevangenis voor Junqueras.

Junqueras, de leider van de links-republikeinse partij Esquerra Republicana de Cataluny (ERC), is verkozen tot parlementslid. Raul Romeva, de gewezen regionale verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken, raakte verkozen als senator.

Er zijn nog drie andere separatisten verkozen: Jordi Sanchez, Jordi Turull en Josep Rull, leden van de andere grote separatistische partij Junts per Catalunya. Dat is de partij van de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont, die naar ons land is gevlucht om te ontsnappen aan justitie.

De Catalaanse separatistische partijen zijn er bij de verkiezingen op vooruitgegaan. Ze behaalden 22 van de 350 zetels in het Spaanse Congres van Afgevaardigden. Mogelijk eisen ze een sleutelrol op bij de vorming van de toekomstige regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez, die de verkiezingen won zonder absolute meerderheid.

Bron: Belga