Verkiezingen India - Tellen van stemmen begonnen in India

In India is donderdag om 8 uur plaatselijke tijd (4.30 uur Belgische tijd) gestart met het tellen van de stemmen na de recente parlementsverkiezingen. Dat heeft de kiescommissie in het land laten weten. Hoogstwaarschijnlijk wordt donderdag al duidelijk wat het resultaat van de stemming zal zijn. Verwacht wordt dat de door premier Narendra Modi geleide alliantie haar meerderheid zal kunnen behouden, maar wel met een kleinere marge.

De verkiezingen voor de 'Lok Sabha', vergelijkbaar met de Kamer van Volksvertegenwoordigers in België, waren een gigantische onderneming. Maar liefst 900 miljoen stemgerechtigden - wat meer is dan de volledige bevolking van de Europese Unie, de VS en Australië samen - kregen de kans om naar de stembus te gaan. Door de enorme logistieke omvang werden de verkiezingen verspreid over zeven fases, die plaatsvonden tussen donderdag 11 april en zondag 19 mei. De verkiezingscommissie (ECI) had bijna een miljoen stembureaus opgezet voor de verkiezingen in "de grootste democratie ter wereld". Daarvoor moest ook worden afgezakt naar extreem afgelegen gebieden.

De opkomst voor de verkiezingen lag rond 67 procent. Dat is meer dan bij de verkiezingen van 2014. Toen bedroeg de opkomst 66,4 procent, wat een record was voor India.

Bron: Belga