"Verdachte wordt in heel Europa gezocht"

"Verdachte wordt in heel Europa gezocht"

De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn wordt in heel Europa gezocht. Dat heeft de Duitste minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), gezegd. De minister benadrukte verder dat de man "een verdachte is, en daarom nog niet per se de dader". "De verdachte is sinds middernacht ingeschreven als 'gezochte persoon', en dat zowel in Duitsland als in de rest van de Schengenzone. Dat betekent dat hij dus ook in de rest van Europa wordt gezocht", zo zei De Maizière.

De minister was voorts erg spaarzaam met informatie over de verdachte: hij ontkende noch bevestigde de berichten die in de Duitse media circuleren dat het om Anis of Ahmed A. zou gaan, een jonge twintiger van Tunesische origine. "Voor ons is het belangrijk dat we de verdachte vinden. Het resultaat telt, en niet de snelheid waarmee gespeculeerd wordt", klonk het.

De minister benadrukte verder dat de verdachte niet per se de dader is, maar dat het bijvoorbeeld ook om een handlanger zou kunnen gaan. Intussen zoekt de Duitse politie met man en macht verder naar de terreurverdachte. Volgens de Wolfsburger Allgemeine Zeitung zou er momenteel een politieactie aan de gang zijn in Emmerik, in het district Kleef in Noord-Rijnland-Westfalen. Het asielcentrum in dat stadje is de laatste gekende verblijfplaats van Anis/Ahmed A., voor hij in december van de radar verdween.

Bron: Belga