Veertigtal Turkse NAVO-militairen vragen asiel aan in Duitsland

Veertigtal Turkse NAVO-militairen vragen asiel aan in Duitsland

Tientallen Turkse militairen van de NAVO hebben asiel aangevraagd in Duitsland, zo melden verscheidene Duitse media vandaag. Ankara lanceerde na de mislukte putsch van juli 2016 een grootscheepse zuiveringsoperatie. "Ongeveer 40 Turkse militairen, de meeste van hoge rang en gestationeerd in NAVO-basissen, hebben een asielaanvraag gedaan in Duitsland", schrijven het tijdschrift Der Spiegel en de tv-zender ARD in een gezamenlijk artikel.

"Als ik terugkeer naar Turkije, riskeer ik gevangengezet en misschien zelfs gefolterd te worden", zei een van de Turkse officieren aan de twee media. Hij voegde er meteen aan toe dat hij niets te maken had met de couppoging en "geen enkele sympathie had voor de putschisten".

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en de overheidsdienst voor migranten en vluchtelingen van het land preciseerden dat ze de aanvragen zouden behandelen zoals elke andere asielprocedure.

Bondskanselier Angela Merkel brengt op 2 februari een bezoek aan Turkije in een context van spanningen tussen Ankara en Berlijn.

Bron: Belga