Veertig mijnwerkers gearresteerd na dood minister in Bolivia

Veertig mijnwerkers gearresteerd na dood minister in Bolivia

Meer dan veertig mijnwerkers zijn gearresteerd in Bolivia nadat een minister was doodgeslagen tijdens protesten. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend. Vijf van de mijnwerkers worden ervan beschuldigd direct betrokken te zijn bij de moord op de 55-jarige viceminister van Binnenlandse Zaken Rodolfo Illanes. Een van hen is Carlos Mamani, voorzitter van de nationale federatie van mijnbouwcoöperatieven Fencomin. Illanes was op bezoek in de stad Panduro, op 165 kilometer ten zuidoosten van La Paz, toen hij werd ontvoerd door stakende mijnwerkers. Hij had geprobeerd met hen in dialoog te gaan aan een wegversperring. Zijn lijfwacht was ook gehospitaliseerd met een hoofdwonde.

De stakende mijnwerkers vragen meer mijnbouwconcessies, het recht om te werken voor privébedrijven en een grotere vertegenwoordiging van de vakbonden. De nationale federatie van mijnbedrijven in Bolivia, die ooit een belangrijke bondgenoot was van de linkse president Evo Morales, had opgeroepen tot een "oneindig protest", nadat de onderhandelingen over de wetgeving mislukten.

De protestacties escaleerden deze week nadat de manifestanten dinsdag een autosnelweg blokkeerden. Woensdag werden drie mijnwerkers gedood door de politie bij een poging om de blokkade stop te zetten. De regering verklaarde dat ook 17 politieagenten gewond raakten bij de rellen.

Bron: Belga