Van Aert overklast favoriet van der Poel

Van Aert overklast  favoriet van der Poel

Met 26 overwinningen dit seizoen was Mathieu van der Poel de grote favoriet in Valkenburg. Wout van Aert kon daar slechts acht zeges tegenoverstellen en moest veertien keer vrede nemen met een tweede plaats. Toch gaf onze landgenoot zich vooraf niet gewonnen en geloofde hij in zijn kansen.

Snelle start 

Van der Poel startte snel, maar hij kon niet meteen wegrijden. Na één ronde reden beide tenoren nog samen. Ook in de tweede ronde gaf Van der Poel niet de oppermachtige indruk van de voorbije weken en dat zag ook Van Aert. Hij nam het commando over en toen Van der Poel in een bocht even bleef haperen, sloeg hij een kloofje.

Van der Poel keek al snel tegen een achterstand van 20 seconden aan. Toen ook Michael Vanthourenhout nog eens kwam aansluiten bij de Nederlander, was de veer helemaal gebroken. Ronde na ronde liep Van Aert verder uit.

Strijd om brons 

Intussen reed Vanthourenhout weg bij Van der Poel, die Toon Aerts vervolgens zag naderen. In de voorlaatste ronde kwam de Telenet Fidea Lion zelfs op het wiel van de Nederlander. Hij leek daarna weg te rijden bij Van der Poel, maar die stelde orde op zaken en reed naar de bronzen medaille, op 2:30 van de wereldkampioen. Vanthourenhout werd tweede op 2:13, Aerts vierde, Lars van der Haar vijfde op 4:29.

Superdag

«Dit was een van mijn beste dagen ooit op een fiets», reageerde Van Aert nadien. «Ik voelde me enorm sterk en ook het lopen lukte me als de beste. Zo'n dagen beleef je weinig in je carrière, als je dat net kan op een WK, is dat geweldig.»

Eerder kroonde Van Aert zich ook in Heusden-Zolder (2016) en Bieles (2017) tot wereldkampioen. Hij heeft nu meer wereldtitels dan Sven Nys en Niels Albert en evenveel als Zdenek Stybar, Erwin Vervecken en Mario De Clercq. De absolute recordhouder blijft Erik De Vlaeminck met zeven wereldtitels.<

 

Bron: Belga