Uittredend president Joko Widodo wint verkiezingen in Indonesië

Uittredend president Joko Widodo wint verkiezingen in Indonesië

In Indonesië heeft uittredend president Joko Widodo de presidentsverkiezingen van vorige maand gewonnen. Hij behaalde 55,5 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de officiële resultaten die vandaag door de kiescommissie werden bekendgemaakt. Joko's tegenstander, de voormalige generaal Prabowo Subianto, wist 44,5 procent van de kiezers te overtuigen. De uitslag komt overeen met verschillende snelle tellingen die enkele uren na de stembusslag op 17 april werden gepubliceerd.

Joko toonde zich in een toespraak vandaag tevreden met de resultaten. "Ik en Ma'ruf Amin (zijn running mate, red.) zijn dankbaar voor het vertrouwen dat aan ons is gegeven", zei hij. "We zullen antwoorden door ontwikkelingsprogramma's op poten te zetten die rechtvaardig en eerlijk zijn voor alle mensen in elke uithoek van het land."

Prabowo verklaarde vandaag opnieuw dat hij de resultaten verwerpt. Volgens hem is er op grote schaal valsgespeeld. De kieswaakhond wees de beschuldigingen van "massale en systematische fraude" eerder al van de hand omdat er volgens het orgaan geen bewijzen zijn om die beschuldigingen te ondersteunen. Prabowo heeft drie dagen de tijd om de resultaten aan te vechten voor het grondwettelijk hof.

De officiële kiesresultaten hadden eigenlijk morgen bekendgemaakt moeten worden, maar ze werden al eerder vrijgegeven nadat aanhangers van Prabowo ermee hadden gedreigd een massale bijeenkomst te houden aan het gebouw van de kiescommissie in het centrum van Jakarta.

Bron: Belga