Tweeduizend burgers en IS-families verlaten laatste IS-bastion in Syrië

Tweeduizend burgers en IS-families verlaten laatste IS-bastion in Syrië

Heel wat burgers en familieleden van IS-extremisten hebben vandaag het laatste bastion van de jihadisten in Syrië kunnen verlaten. Ongeveer 2.000 mensen zijn op een konvooi vrachtwagens buiten het omsingelde gebied gebracht, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). Het grootste deel van hen bestaat uit burgers en familieleden van IS-terroristen. Maar er zouden zich onder hen ook een 150-tal extremisten bevinden. Ongeveer 30 vrachtwagens van de door Koerden aangevoerde Syrische Democraten Krachten (SDF) vertrokken vandaag uit het omsloten gebied van Baghuz in het oosten van Syrië. Ook kinderen zaten in de laadruimtes en zagen er uitgeput en stoffig uit. De voertuigen reden eerst naar een geïmproviseerd kamp van de Koerdische strijders.

Volgens de Syrische Democratische Krachten bevinden zich nog ongeveer 500 extremisten in het dorp aan de Eufraat. Het geldt als het laatste door de terreurorganisatie Islamitische Staat gecontroleerd oord in Syrië. In buurland Irak had de Iraakse regering vorig jaar al de overwinning behaald tegen de terroristische militie. Maar ook daar worden nog steeds moordende aanslagen gepleegd.

Een SDF-woordvoerder zei dat de door de VS geleide anti-IS-coalitie de schuilplaatsen van de jihadisten met gevechtsvliegtuigen blijft bestoken. Dinsdag al hadden ongeveer 30 mensen het IS-bastion kunnen verlaten. De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, had eerder haar bezorgdheid uitgedrukt dat honderden burgers als menselijke schilden zouden worden misbruikt.

Bron: Belga