Tweede grote migrantenkaravaan in Mexico vertrokken richting VS

Tweede grote migrantenkaravaan in Mexico vertrokken richting VS

Een tweede groep migranten uit Midden-Amerika is vandaag in Mexico vertrokken naar de Verenigde Staten. Rond de 1.500 tot 2.000 mensen liepen vandaag van de stad Ciudad Hidalgo aan de grens met Guatemala naar de 30 kilometer verdergelegen stad Tapachula in de zuidelijke deelstaat Chiapas. Deze tweede zogenaamde migrantenkaravaan heeft niet de intentie zich aan te sluiten bij de eerste groep, die zich al noordelijker bevindt. Dat zei de vertegenwoordiger van het Mexicaanse migratiebureau, Gerardo García Benavente, op de zender Radio Fórmula. De migranten zijn ervan overtuigd dat ze de Amerikaanse grens zullen halen, aldus García Benavente. Een eerste uit 5.000 migranten bestaande karavaan bereikte ondertussen de stad Juchitán in de deelstaat Oaxaca. De groep was op 13 oktober in de Hondurese stad San Pedro Sula vertrokken. Hun doel is eveneens de Amerikaanse grens in Tijuana. Vanuit Juchitán is dat nog een afstand van 3.500 kilometer.

Aan de Guatemalteekse kant van de grens in het zuiden verzamelde zich ondertussen een derde groep om naar Mexico te gaan. Rond de 350 migranten bevonden zich vandaag in Tecún Umán en wachten daar op de komst van nog meer mensen.

De Amerikaanse president Donald Trump beschouwt de migranten uit Midden-Amerika als een bedreiging voor zijn land en besliste meer dan 5.200 soldaten naar de zuidgrens met Mexico te sturen. Trump heeft van de mars van de migranten een verkiezingsthema gemaakt. Mogelijk zal hij dit nog voor de Congresverkiezingen op 6 november implementeren, om bij zijn Republikeinse achterban te scoren. De migrantenkaravaan zal echter voor de midterms de Amerikaanse grens niet bereiken.

Bron: Belga