Twee mensen laten het leven bij demonstraties van Park-aanhangers in Zuid-Korea

Twee mensen laten het leven bij demonstraties van Park-aanhangers in Zuid-Korea

Bij protesten na het ontslag van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye zijn volgens mediaberichten twee mensen om het leven gekomen. Een 72-jarige man werd met bebloed hoofd aangetroffen in de buurt van het Grondwettelijk Hof in de hoofdstad Seoul en overleed later in het ziekenhuis. Dat schrijft het persagentschap Yonhap vrijdag. Daarnaast kwam ook een 60-jarige man om het leven, al zijn over dit overlijden geen verdere details bekend. Nadat bekendraakte dat het Grondwettelijk Hof had beslist dat de huidige Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye haar ambt moet neerleggen, kwam het tot schermutselingen tussen voornamelijk oudere betogers en politie in de omgeving van het gerechtsgebouw.

Park werd op 9 december afgezet vanwege beschuldigingen van corruptie. Ze wordt ervan verdacht haar vriendin Choi Soon Sil te hebben betrokken bij staatszaken en samen met haar grote bedrijven zoals technologiegigant Samsung te hebben afgeperkt. Daarnaast wordt ze verdacht van plichtsverzuim in verband met de ferryramp van 2014 waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen.

Het corruptieschandaal veroorzaakte hevige protesten tegen de presidente, die de eerste verkozen Zuid-Koreaanse regeringsleider is die wordt afgezet. Door de beslissing van de rechter verliest Park haar parlementaire immuniteit, waardoor ze ondervraagd zal kunnen worden door het parket in verband met haar vermoedelijke misdaden.

Bron: Belga