Twee maanden na verkiezingen in VS wordt één zetel opnieuw betwist

De kiescommissie van North Carolina heeft donderdag nieuwe verkiezingen bevolen voor één zetel in het Huis van Afgevaardigden. Er wordt vermoed dat de Republikeinse kandidaat de zetel in november 2018 heeft veroverd door fraude. Een lid van het team van de Republikeinse kandidaat Mark Harris zou stembiljetten bij volmacht hebben gewijzigd, die ingevuld waren door kiezers die op 6 november niet zelf naar de stembus konden. De beslissing van de kiescommissie komt er nadat Harris kort daarvoor zelf had opgeroepen tot een nieuwe stemming.

De nieuwe stemming zal het evenwicht in het lagerhuis niet veranderen. De Democraten veroverden er een meerderheid bij de verkiezingen. De Republikeinen van Donald Trump behielden de Senaat.

Mark Harris won de parlementszetel met 905 stemmen voorsprong op zijn Democratische tegenstander Dan McCready, volgens de resultaten die niet bekrachtigd zijn. Tot donderdag had de Republikein aan de commissie gevraagd om de resultaten te erkennen.

"Het lijkt me momenteel duidelijk dat het vertrouwen van het publiek in de verkiezingen in de negende kiesomschrijving in die mate ondermijnd is dat een nieuwe verkiezing nodig is", zei Harris donderdag aan de commissie. Die stemde vervolgens unaniem voor nieuwe verkiezingen.

De datum daarvan wordt bepaald tijdens een volgende vergadering.

Bron: Belga