Turkse tanks zijn Kobani en al-Rai binnengerold

Turkse tanks zijn Kobani en al-Rai binnengerold

Turkse tanks zijn de stad Kobani in het noordwesten van de Syrische provincie Aleppo opnieuw binnengerold alsmede de grensplaats al-Rai, als onderdeel van de operatie Schild Eufraat. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu vandaag gemeld. Ook volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn Turkse pantsers opnieuw de grens met Syrië overgestoken en zijn enkele meters van de stad Kobani (Cobanbeye) binnengerold. De Koerden in de stad beschuldigen Ankara ervan een muur tussen Turkije en de grensstad te willen bouwen.

Gisteren hadden pantsers zich uit het gebied teruggetrokken nadat Turkse veiligheidstroepen Koerdisch protest gewelddadig hadden neergeslagen en daarbij twee burgers hebben gedood. Op gezag van niet nader genoemde militaire bronnen meldde Anadolu dat het Vrije Syrische Leger, dat onlangs Turkse steun kreeg, de controle over Kobani heeft.

Volgens de Turkse staatsmedia zijn Turkse tanks vandaag ook al-Rai binnengedrongen om daar Syrische rebellen te steunen, na in meerdere plaatsen in het gebied jihadisten te hebben verjaagd. Ankara lijkt daarmee een nieuw front te hebben geopend.

Officieel dient operatie Schild Eufraat om terreurorganisatie Islamitische Staat IS uit het aan Turkije grenzende noorden van Syrië te verdrijven.

Bron: Belga