Turkse regering kan echtheid van gruwelijke IS-video niet bevestigen

De Turkse regering kan naar eigen zeggen niet bevestigen dat de videobeelden, waarop IS-milities twee Turkse soldaten levend in brand steken, echt zijn. Dat heeft vicepremier Numan Kurtulmus dinsdag verklaard in Ankara. De video in kwestie werd donderdag door terreurgroep Islamitische Staat verspreid. Op de beelden is te zien hoe twee Turkse krijgsgevangenen in de Syrische stad al-Bab levend worden verbrand. Het filmpje overspoelde al snel de Turkse sociale media, waarop de regering besliste die korte tijd te blokkeren.

De oppositie had de regering daarna om tekst en uitleg over het filmpje gevraagd. Volgens Kurtulumus beschikken noch het leger, noch het ministerie van Defensie, over geverifieerde informatie over de beelden. De vicepremier benadrukte ook dat het volk meteen op de hoogte zal worden gebracht wanneer die informatie wél voorhanden is, en raadt de Turken intussen af de gruwelijke beelden verder te verspreiden via de sociale media.

Syrische rebellen zijn enkele weken geleden begonnen met een aanval op het IS-bolwerk al-Bab, in het noorden van Syrië. De rebellen krijgen daarbij de steun van het Turkse leger, dat er vorige week zware verliezen leed. Jihadisten brachten er woensdag zeker 16 Turkse soldaten om het leven. Ankara heeft de internationale coalitie intussen gevraagd om luchtsteun in de strijd om al-Bab.

Bron: Belga