Turkse media reageren scherp op Duitse erkenning van Armeense genocide

Turkse media reageren scherp op Duitse erkenning van Armeense genocide

De Turkse media hebben scherp gereageerd op de Duitse erkenning van de Armeense genocide. Vooral bondskanselier Angela Merkel en Cem Ozdemir, een Duits parlementslid van Turkse origine, moesten het daarbij ontgelden.

Gisterenochtend keurde het Duitse parlement een omstreden resolutie goed om het bloedbad op de Armeneense bevolking door het Ottomaanse Rijk als volkerenmoord te erkennen. Bij het bloedbad op de Armeense christelijke minderheid in 1915 kwamen naar schatting tussen de 800.000 en 1,5 miljoen mensen om het leven. Turkije, de wettelijke opvolger van het Ottomaanse Rijk, erkent een deel van de moorden, maar weigert ze te bestempelen als genocide. De Turkse regering had het Duitse parlement dan ook herhaaldelijk voor de geplande resolutie gewaarschuwd.

Onder meer de regeringsgezinde kranten Sabah en Star reageren scherp op de beslissing van het Duitse parlement. "Onze wapenbroeders steken ons een mes in de rug", luidt het op de voorpagina van Sabah. Star plaatste een foto van Merkel met Hitler-snor op de voorpagina en ook de linkse krant Sozcu vergelijkt Merkel met de nazidictator. Ozdemir, lid van de groene partij, wordt dan weer in verschillende kranten bekritiseerd omdat hij ondanks zijn Turkse afkomst de resolutie toch mee goedkeurde.

Ook de Turkse premier Binali Yildirim liet zich uit over de zaak, al reageerde die gematigder. "Turkije en Duitsland blijven twee zeer belangrijke bondgenoten en de banden tussen beide landen zullen dan ook niet volledig worden aangetast".

Bron: Belga