Turks leger: 8.651 militairen betrokken bij mislukte staatsgreep

Turks leger: 8.651 militairen betrokken bij mislukte staatsgreep

Meer dan 8.600 militairen of 1,5 procent van de strijdkrachten waren volgens het Turkse leger betrokken bij de mislukte staatsgreep van 15 juli. De "overweldigende meerderheid" van de soldaten waren tegen de coup, klinkt het woensdag in een door het persbureau Dogan verspreid standpunt. Bij de poging tot staatsgreep gebruikten de putschisten 35 vliegtuigen (7 procent van de hele vloot) waarvan 24 gevechtsvliegtuigen, 37 helikopters (8 procent) waarvan acht gevechtshelikopters en 246 pantservoertuigen (2,7 procent) waarvan 74 tanks. De muiters hadden ook drie schepen in handen. Het Turkse leger is met 680.000 manschappen het op een na grootste binnen de Navo.

President Recep Tayyip Erdogan zal donderdag voor een zitting van de Opperste Militaire Raad overleg plegen met premier Binali Yildirim en stafchef Hulusi Akar. Dat meldt de zender NTV. De Opperste Militaire Raad, die voor aanstellingen en ontslagen in het leger verantwoordelijk is, komt voor het eerst samen na de couppoging.

Premier Yildrim heeft op de Britse televisiezender Skynews bevestigd dat het zuiveringsproces nog niet is beëindigd en dat nieuwe arrestaties kunnen volgen.

Bron: Belga