Turkije eist luchtsteun van internationale coalitie voor aanval op al-Bab

Turkije eist luchtsteun van internationale coalitie voor aanval op al-Bab

Turkije heeft de internationale coalitie, onder leiding van de VS, gevraagd om ondersteuning te bieden bij de aanval op al-Bab, een Noord-Syrische stad die momenteel nog in handen is van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). "De internationale coalitie moet haar verantwoordelijk opnemen op het vlak van ondersteuning vanuit de lucht", zo verklaarde Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "De weersomstandigheden kunnen soms voor vertragingen zorgen. Maar de afwezigheid van luchtsteun zonder geldige reden is onaanvaardbaar", klinkt het nog.

Syrische rebellen zijn enkele weken geleden met Turkse steun begonnen aan een aanval op de IS-stad al-Bab. Maar het Turkse leger heeft daarbij vorige week zware verliezen geleden. Woensdag hadden jihadisten zestien Turkse soldaten omgebracht. IS verspreidde ook een video waarin te zien is hoe twee Turkse krijgsgevangenen worden vermoord door hen in brand te steken.

Turkije klaagt ook aan dat IS-strijders een dertigtal burgers hebben omgebracht die geprobeerd hadden om al-Bab te ontvluchten. De burgers zouden zondag door boobytraps van IS zijn omgekomen, zo meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De terreurmilitie heeft ook belemmeringen opgeworpen om burgers te beletten de stad te verlaten.

Bron: Belga