Tsipras neemt "politieke verantwoordelijkheid van tragedie"

Tsipras neemt "politieke verantwoordelijkheid van tragedie"

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vandaag "de politieke verantwoordelijkheid van de tragedie" genomen van de dodelijke branden ten oosten van Athene. Hij deed dit in een toespraak voor zijn ministerraad. Bij de branden vielen tot dusver 87 doden, onder wie een Belg. Tsipras zei dat hij de ministerraad "dringend" had bijeengeroepen omdat hij "onmiddellijk de politieke verantwoordelijkheid van deze tragedie integraal op zich wou nemen tegenover het Griekse volk".

"Ik denk dat dit vanzelf spreekt voor de eerste minister en de regering van het land, en ik vraag u hetzelfde te doen, ook al valt het u zwaar", voegde hij eraan toe in de toespraak tot de ministers, die rechtstreeks uitgezonden werd door de lokale media.

De balans van de branden die maandag de badstad Mati en een deel van Rafina teisterden, liep vandaag op tot 87 doden. De brandweer en reddingswerkers ontdekken elke dag lichamen in de honderden verkoolde huizen en autowrakken. Alexis Tsipras sprak zijn "pijn" en "ontreddering" uit "voor mensenlevens die op zo'n onbillijke en niet te geloven wijze verloren gingen".

"We gaan onze verantwoordelijkheid niet proberen te ontlopen", benadrukte de premier. Hij herinnerde eraan dat op heel wat plaatsen "illegaal gebouwd werd langs waterlopen of kusten" en zei dat "we vandaag op een pijnlijke manier inzien dat we een land besturen dat overheerst wordt door onregelmatigheden".

Bron: Belga