Trump wil doodstraf voor dader van aanslag Manhattan

Trump wil doodstraf voor dader van aanslag Manhattan

De Oezbeek Sayfullo Saipov (29) reed dinsdag met een pick-uptruck in Manhattan in op fietsers en voetgangers. Daarbij kwamen acht mensen om het leven, onder wie een 31-jarige Belgische vrouw.

Kort daarna riepen de Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham op om de man te beschouwen als een «vijandige strijder» en hem zonder proces naar Guantanamo te sturen. Trump liet weten dat hij dat in overweging neemt.

Guantanamo ligt op Cuba en valt volgens de Amerikanen niet onder de Amerikaanse rechtspraak, waardoor gevangen er geen proces krijgen en gefolterd worden. Trumps voorganger Barack Obama wilde de gevangenis sluiten, maar is daar niet in geslaagd.

Doodstraf

«De terrorist van NYC was tevreden en vroeg de IS-vlag op te hangen in zijn hospitaalkamer. Hij doodde 8 mensen en verwondde er 12. HIJ ZOU DE DOODSTRAF MOETEN KRIJGEN!», aldus Trump op Twitter. Hij kreeg na die tweet veel kritiek omdat hij de uitkomst van een proces niet afwacht, maar evengoed kreeg hij veel bijval van woeste Amerikanen.

De procureur van Manhattan, Joon Kim, heeft al een procedure geopperd die toelaat de doodstraf te vorderen. Normaal is die straf niet mogelijk in de staat New York, maar een federale rechtbank kan ze wel uitspreken.

In elk geval is het contrast met de aanslag in Las Vegas, waar een blanke man 58 mensen neerschoot, groot. Toen weigerde Trump te praten over een strengere wapenwetgeving. «Daar is een tijd en plaats voor, maar dat is niet nu.» In de plaats daarvan was er volgens hem nood aan gebed. Ook andere Republikeinen hekelden toen mensen die de aanslag «politiseerden» door te pleiten voor een strengere wapenwetgeving. Na de aanslag in Manhattan door een radicale moslim riep Trump echter meteen om strengere immigratieregels.