Trump schaart zich vierkant achter van seksueel misbruik beschuldigde Senaatskandidaat

Trump schaart zich vierkant achter van seksueel misbruik beschuldigde Senaatskandidaat

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag expliciet zijn voorkeur uitgesproken voor Roy Moore, de Republikeinse Senaatskandidaat voor de deelstaat Alabama. Moore wordt ervan beschuldigd seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarigen. Verschillende Republikeinen hadden Moore, een oerconservatief christen, al opgeroepen om uit de race te stappen. De 70-jarige Moore, een voormalig rechter, ontkent alle aantijgingen. Vorige week zondag had Trump nog een tweet de wereld ingestuurd waarin hij Moores tegenstander Doug Jones de grond in boorde. Wel liet het Witte Huis weten dat Moore, indien de beschuldigingen waar blijken te zijn, uit de race moet stappen. Trump steunt Moore, maar voert er geen campagne voor. In enkele tweets liet Trump weten dat Jones een "marionet" is van de "linkse" Democratische leiders in het Congres. Voorts moet Moore winnen om de Republikeinse meerderheid in de Senaat (52-48) intact te houden en het uitvoeren van de nieuwe belastingswet te verzekeren. "We hebben Moores stem nodig om de misdaad en de illegale immigratie te beteugelen, de grensmuur (met Mexico) te bouwen (...), tegen abortus te ageren en het tweede amendement (het recht op vrije wapendracht) te bewaren", tweette Trump.

De krant Washington Post berichtte op 9 november voor het eerst over de beschuldigingen tegen Moore. De Republikein wordt ervan verdacht als dertiger seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarige meisjes. Hij zou zelfs niet meer welkom zijn geweest in een winkelcentrum vanwege zijn ongepast gedrag.

Verschillende hooggeplaatste Republikeinen hebben Moore ondertussen opgeroepen om een stap opzij te zetten, en president Trump gevraagd om zijn steun voor Moore op te zeggen. Vandaag bleek dat zij op dat vlak bot hebben gevangen.

Bron: Belga