Trump legt schuld voor annuleren van militaire parade bij Washington D.C.

Trump legt schuld voor annuleren van militaire parade bij Washington D.C.

Het is de schuld van de stad Washington D.C. dat er dit jaar geen militaire parade komt. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag op Twitter gezegd. Reden voor het annuleren van de parade is volgens Trump de hoge prijs die de Amerikaanse hoofdstad vraagt om het evenement te organiseren. "De lokale politici die Washington D.C. (op een zwakke manier) besturen, weten wat een opportuniteit is als ze er een zien. Wanneer hen werd gevraagd om een prijs te geven voor het organiseren van een geweldige militaire parade, wilden ze zo'n hoog bedrag dat ik ze geannuleerd heb. Laat nooit iemand je tegenhouden!", aldus Trump op Twitter. "Ik zal in de plaats daarvan de grote parade bijwonen die op een ander moment gepland is op de Andrews Air Force Base, en naar de parade in Parijs gaan om het einde van de oorlog te vieren op 11 november. Misschien doe ik volgend jaar iets in D.C. als de prijs ZWAAR OMLAAG GAAT. Nu kunnen we wat extra gevechtsvliegtuigen kopen! "

De Franse president Emmanuel Macron wil voor de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog een grote parade organiseren. Hij heeft daarvoor meer dan tachtig staats- en regeringsleiders uitgenodigd. Meer details over de feestelijkheden zijn nog niet bekend.

Het was trouwens in Frankrijk dat Trump het idee kreeg om ook in zijn land een parade te organiseren. Hij was er enorm enthousiast over, maar zijn enthousiasme kreeg weinig bijklank. Naast de praktische bezwaren - de straten van Washington zijn niet geschikt voor rupsvoertuigen - is er ook kritiek gekomen op de hoge kostprijs van dergelijk evenement. Terwijl het Witte Huis de kostprijs schat op 10 tot 30 miljoen dollar, zouden die kosten volgens CNBC kunnen oplopen tot 92 miljoen dollar.

Eerder verklaarde het ministerie van Defensie ook al dat er dit jaar geen parade zou komen, zonder een duidelijke reden te geven.

Bron: Belga