Trump heeft amper campagnegeld opgehaald

Trump heeft amper campagnegeld opgehaald

Als het op campagnefondsen aankomt, moet de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met grote achterstand de duimen leggen voor zijn Democratische tegenhangster Hillary Clinton. Dat blijkt uit officiële documenten van de Federale Verkiezingscommissie (FEC). Trump, de vermoedelijke Republikeinse genomineerde, heeft eind mei aan de FEC aangegeven nog over een reserve van 1,3 miljoen dollar te bezitten, een historisch lage som voor het budget van een presidentskandidaat, die volledig in het niet valt met het campagnebudget van zijn Democratische rivale Clinton.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en First Lady gaf eind mei namelijk een reserve van ruim 42 miljoen dollar aan. Bovendien beschikt haar Political Action Committee (PAC) over zeker nog 52 miljoen dollar.

Clinton, die in haar campagne wordt gesteund door belangrijke geldschieters, lanceerde vorige week nog een publiciteitscampagne in acht belangrijke staten met tv-spots gericht tegen Trump, goed voor in totaal 100 miljoen dollar tegen de verkiezingen in november. Dat staat in schril contrast met Trump die nog geen minuut zendtijd heeft gekocht sinds hij mathematisch de Republikeinse nominatie voor de verkiezingen heeft veiliggesteld.

Behalve op het vlak van geld, moet Trump ook onderdoen wat betreft de grootte van de campagneploeg. Trumps campagne telt 70 medewerkers, tegenover de bijna 700 van Clinton.

Trump focust met zijn campagne vooral op zijn persoonlijkheid en rekent op de Republikeinse partij om de kiezers te mobiliseren. Die gaf maandag aan in mei slechts 13 miljoen dollar te hebben opgehaald voor Trumps campagne, ongeveer een derde van wat in dezelfde periode werd opgehaald voor Mitt Romney in 2012.

Bron: Belga