Tropische storm Florence eist al zeker vier doden

Tropische storm Florence eist al zeker vier doden

In de Verenigde Staten heeft de tropische storm Florence volgens officiële bronnen al aan minstens vier mensen het leven gekost. Amerikaanse media maken daarnaast melding van nog een vijfde dodelijk slachtoffer. Onder de slachtoffers bevinden zich onder andere een moeder en een baby. Zij kwamen om toen een boom op hun woning viel. De vader van het gezin werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Een andere vrouw bezweek aan een hartaanval omdat de hulpdiensten niet snel genoeg tot bij haar raakten. Een vierde slachtoffer overleed bij het aansluiten van een generator. Volgens plaatselijke media viel er nog een vijfde dode te betreuren. Het zou gaan om een 77-jarige man die werd meegesleurd door een windvlaag.

Florence zwakt intussen langzaam af maar veroorzaakt in North en South Carolina niettemin rampzalige overstromingen, meldt het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in een recent bulletin. Gouverneur Roy Cooper verwacht dat het nog verschillende dagen zal blijven regenen. Absolute prioriteit gaat naar het buiten gevaar stellen van de inwoners, zei hij tijdens een persconferentie. "We zitten middenin een storm en indien de storm jullie nog niet heeft bereikt, zal hij dat binnen afzienbare tijd wel doen", waarschuwde hij.

Ongeveer 1,7 miljoen inwoners kregen de raad om een schuilplaats te zoeken ver van de kust, maar velen sloegen die raad in de wind. Het Witte Huis liet intussen weten dat de Amerikaanse president Donald Trump begin of midden volgende week de getroffen regio's zal bezoeken.

De orkaan ging gisteren om iets na 7 uur plaatselijke tijd nabij Wrightsville Beach in North Carolina aan land. Florence was toen een orkaan van de laagste categorie. Maar dat houdt alsnog continue wind van 150 km per uur in. Vandaag rond 11 uur Belgische tijd bedroeg de windsnelheid 80 km/uur, aldus het NHC. De autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de rivieren de komende uren mogelijk een recordhoogte zal bereiken en waarschuwen voor massale overstromingen in beide deelstaten.

Bron: Belga