Tien maanden voorwaardelijk voor Franse imitator van striptekenaar Hergé

Tien maanden voorwaardelijk voor Franse imitator van striptekenaar Hergé

Een striptekenaar uit de Franse stad Reims is veroordeeld tot tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en twee jaar proeftijd voor het namaken van werken van Hergé. De 55-jaige Pascal Somon moet ook 32.000 euro schadevergoeding betalen aan Moulinsart, het Belgische bedrijf dat de commerciële exploitatie van Kuifje beheert, en Fanny Rodwell-Vlamynck, de inmiddels hertrouwde weduwe van Hergé en eigenaar van de rechten sinds diens dood in 1983.

Somon kreeg in 2015 al eens vijf maanden voorwaardelijk, maar recidiveerde in 2016 door posters en kaarten vrijelijk geïnspireerd op het grafisch universum van Hergé en figuren uit de avonturen van Kuifje te verkopen aan een antiquair in Annecy (Haute-Savoie). De striptekenaar moet de rechthebbenden ook al zijn documenten overdragen die zijn geïnspireerd door het werk van Hergé. "Het gaat om meer dan 100 kilo aan posters", had Florence Watrin, de advocate van Moulinsart en Fanny Vlamynck, op de hoorzitting van 30 april voor de correctionele rechtbank gezegd.

Het openbaar ministerie had toen zes maanden gevangenisstraf geëist. De advocaat van de striptekenaar haalde dinsdag opgelucht adem omdat zijn cliënt niet naar de gevangenis moet. Pascal Somon van zijn kant was "gedegouteerd" over het vonnis van de rechtbank van Reims. "Ik begrijp het niet, ik heb me nooit aan namaak bezondigd. Ik heb enkel hommages gebracht die nooit afbreuk hebben gedaan aan de figuur van Kuifje en ik heb altijd gesigneerd in eigen naam", verklaarde hij bij het verlaten van de rechtbank. "Spreek me niet meer over Hergé, dat is voorbij!"

Bron: Belga