Thaïse voetballertjes mogen naar huis

Thaïse voetballertjes mogen naar huis

Acht dagen na de gelukkige afloop van hun dramatische avonturen in een ondergelopen grot in Thailand mogen de twaalf jongens van een jeugdvoetbalteam terug naar huis. Dat deelden de autoriteiten op een persconferentie met het team vandaag in de povinciehoofdstad Chiang Rai mee. Sinds hun redding waren de jongers daar met hun trainer in een ziekenhuis ondergebracht. Ook de 25-jarige coach moet niet meer naar het ziekenhuis terug. Op de persconferentie vertoonde het team zich voor het eerst terug in het openbaar. Als bewijs dat ze het weer goed maken, dribbelden de jongens met voetballen in de zaal. Volgens de artsen zijn ze na een verblijf van zeventien dagen in de grot gemiddeld weer drie kilogram bijgekomen.

De persconferentie werd door veel Thaise televisiezenders rechtstreeks uitgezonden. Aan het begin van de uitzendingen werd het Thaise nationaal volkslied gespeeld. Volgens de artsen verkeren de jongens van 11 tot 17 jaar en hun coach in goede gezondheid. Tot nog toe waren er alleen beelden vanuit het ziekenhuis voorhanden, waar het team na de redding onder medische observatie stond.

De jongens hadden op 23 juni tijdens de regentijd ondanks waarschuwingen een uitstap ondernomen in de grot die op 50 kilometer van Chiang Rai ligt. Daar werden ze door het wassende water verrast. Pas na 17 dagen kwmaen de laatste jongens vrij. Het drama en de gelukkige afloop werd wereldwijd gevolgd.

Bron: Belga