Terreurplannen Düsseldorf: ook derde verdachte in voorarrest

Na de antiterreuractie van gisteren in Duitsland zit nu ook de derde Syrische verdachte in voorarrest. Dat werd vernomen bij een woordvoerder van het bondsparket in Karlruhe. Eerder op de dag raakte bekend dat zijn twee kompanen donderdag al in voorhechtenis waren geplaatst.

De drie verdachten, Syriërs tussen de 25 en 31 jaar oud, werden donderdag in de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Brandenburg en Baden-Württemberg opgepakt door de Duitse veiligheidsdiensten. De drie hebben vermoedelijk banden met Islamitische Staat (IS) en zouden in opdracht van die terreurorganisatie een aanslag hebben gepland in het centrum van Düsseldorf.

Concrete voorbereidingen waren er naar verluidt nog niet, maar de Duitse veiligheidsdiensten maken wel gewag van een "verijdelde aanslag".

De eerste twee verdachten, die in Badem-Württemberg en Noord-Rijnland-Westfalen zijn gevat, werden donderdag al voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Vrijdag was het de beurt aan de derde, een 28-jarige Syriër, die in een vluchtelingencentrum in Brandenburg werd opgepakt.

In de Franse hoofdstad Parijs zit een vierde verdachte vast, Saleh A. Ook hij zou naar verluidt in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Duitsland hebben verbleven. Berlijn wil de man snel uitgeleverd zien, maar hoelang die uitlevering op zich zal laten wachten kon de woordvoerder niet zeggen.

Bron: Belga