Tegenkandidaat Jean Ping roept Gabonese president op verkiezingsnederlaag te erkennen

Tegenkandidaat Jean Ping roept Gabonese president op verkiezingsnederlaag te erkennen

De voornaamste rivaal van de zittende Gabonese president Ali Bongo Ondimba roept hem op, zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag te erkennen. Zondag had Jean Ping zichzelf al tot winnaar uitgeroepen, maandag vroeg hij de bevolking "met alle middelen de overwinning die hij binnengehaald heeft te verdedigen". De EU-waarnemers lieten maandag weten dat het verkiezingsproces "transparantie" miste en plaatsvond in een "gespannen context", maar dat de omstandigheden waarin de stembusgang verliep toch "toereikend" waren in 95 procent van de 260 stembureaus die de missie bezocht. "Het Gabonese volk, dat massaal op straat gekomen is (...) en me net heeft verkozen tot leider van het land, zal nooit aanvaarden dat deze overwinning, haar overwinning, haar ontnomen wordt", zei Ping vanop zijn hoofdkwartier in hoofdstad Libreville. Hij werd vergezeld door verschillende vroegere kopstukken van het regime, die net als hij de overstap maakten naar de oppositie. "Dat volk zal met alle mogelijke middelen de overwinning verdedigen die de burgelijke en militaire haviken nu van haar willen stelen."

Ping zegt weet te hebben van "verschillende manipulaties en andere wijzigingen door de Nationale Kiescommissie". Die laatste moet de resultaten verzamelen en publiceren. Verwacht wordt dat de resultaten dinsdag in de late namiddag aangekondigd worden. Ook het kamp van Bongo beschuldigt Ping van fraude.

Bongo's rivaal verzekerde de huidige president en zijn familie "volledige veiligheid" en beloofde "geen heksenjacht" op de uittredende machthebbers en hun volgelingen.

De 73-jarige Ping wil de Bongo-dynastie omverwerpen. Ali Bongo's vader, Omar, leidde het Centraal-Afrikaanse land al van 1967 tot 2009. In een reactie liet Bongo weten, "sereen" te zijn en "vertrouwen" te hebben. Volgens zijn woordvoerder ligt hij "op kop met een voorsprong die niet meer ingehaald kan worden".

Een BBC-journalist ter plaatse meldde dat de hoofdstad kalm was in de nacht van zondag op maandag.

Bron: Belga