Taliban-offensief in Afghanistan breidt uit

Taliban-offensief in Afghanistan breidt uit

Militanten van de taliban hebben vandaag Farah, een stad in het westen van Afghanistan, aangevallen. De aanval is de laatste in een rij van aanvallen op hoofdsteden van provincies in het land.

De strijders lanceerden hun offensief vanuit drie richtingen, zo melden de lokale autoriteiten. Ze slaagden erin een rekruteringsbureau van het leger over te nemen, maar hun opmars werd gestopt door aanvallen van drones. Er wordt nog steeds gevochten in de stad.

De taliban eiste ook al de aanslag op in de hoofdstad Kaboel donderdagochtend aan een controlepost in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier. Daarbij vielen zeker vijf doden.

De VS en de taliban onderhandelen sinds juli 2018 om een einde te maken aan de oorlog die zij al achttien jaar met elkaar voeren op Afghaans territorium. Washington is in 2001 in de nasleep van de aanslagen van 9/11 in Afghanistan geïntervenieerd om de jihadisten van al-Qaida op te rollen en de taliban van de macht te verdrijven in Kaboel.

Maar de taliban zetten nooit een punt achter hun rebellie. Op het hoogtepunt van de strijd, in 2011, hadden de VS zelfs 98.000 soldaten in Afghanistan. Nu zijn dat er nog tussen 13.000 en 14.000.

Bron: Belga